Pradžia Apie kavą

Jus dominančios prekės:


Eksploatacinės medžiagos

Gaukite naujienas pirmi!

whitenergy batery finder

 

  

Apie gamintoją

Apie kavą

Asortimentas

Kavos aparatai

Kavos receptai

     Malta kava Kavos aparatų nuoma  
     Kava pupelėmis Techninė priežiūra  
     Kavos kapsulės  

 

  APIE KAVĄ

KAVOS ATSIRADIMO ISTORIJA 

     Apie kavos kilmę sklando begalė įvairiausių legendų. Viena žinomiausių byloja, kad ją aptiko vienas ožkų piemuo, vardu Kaldi, kilęs iš dabartinės Etiopijos. Esą jis pastebėjęs, kad paragavusios uogų nuo nepažįstamo krūmo ožkos pasidaro kur kas žvalesnės. Paragavęs uogų, Kaldi taip pat nebesugebėjo nustygti vietoje. Tai pamatęs netoliese buvusio vienuolyno abatas paslaptingų uogų davė paragauti vienuoliams. Šie nesudėjo bluosto ir meldėsi visą naktį.
      Kita ne mažiau žinoma legenda pasakoja, kad kavą atrado arabas Omaras. Jis drauge su savo pasekėjais buvo išvytas į dykumą, kur turėjo mirti badu. Iš nevilties esą Omaras liepęs draugams išvirti nežinomo augalo uogų. Gerdami šį nuovirą tremtiniai išgyveno, o netoliese buvusio Mokos miestelio gyventojai tai palaikė religiniu ženklu. Nuo tų laikų esą ir kilęs kavą apibūdinantis žodis „moka“.
      Tačiau faktas, su kuriuo sutinka dauguma istorikų, – kavos gimtinė yra Kaffos provincija Etiopijoje. Nepaisant panašaus sąskambio, kavos pavadinimas kildinamas ne iš Kaffos provincijos, bet iš arabiško žodžio „gahwah“, reiškiančio „gėrimas iš augalo“. Iš pradžių esą buvo valgomos vien kavos uogos. Vėliau jos buvo susmulkinamos, sumaišomos su riebalais, suvyniojamos į rutuliukus ir naudojamos gaminant maistą. Vėliau iš kavos pupelių darytos užpiltinės.
     Dabar kava auginama daugiau nei 50 įvairių pasaulio šalių tropikų ir subtropikų klimato juostose: Brazilijoje, Kolumbijoje, Ekvadore, Gvatemaloje, Haityje, Havajuose, Jamaikoje, Indijoje, Meksikoje.
 

PAGRINDINĖS KAVOS PUPELIŲ RŪŠYS 

       Arabica. Tai kilmingiausia ir geriausia kavos rūšis, pasižyminti sodriu skoniu ir puikiu aromatu. Pailgoji arabikos pupelė maloni akiai ir puikaus skonio, ji kilmingiausia iš visų kavos rūšių. Kuo aukščiau jūros lygio auginama kava, tuo geresnė jos kokybė. Arabika auginama kalnų šlaituose,  kur iškrenta daug kritulių. Arabikai reikia gerai drenuoto dirvožemio, dviejų valandų saulės per dieną, o likusį laiką turi būti pavėsis. Geriausia kava auga tropikų klimato juostose 600-1800 metrų aukštyje. Arabica yra absoliuti lyderė tarptautinėje kavos šeimoje. Iš Arabica pupelių pagamintas gėrimas yra aromatingas, nesukelia burnos džiūvimo pojūčio ir yra ne toks kartus kaip Robusta.
 
Robusta. Kavos krūmai auga žemesnėse vietose. Palyginti su Arabika, jie auga greitai, yra derlingesni ir labiau atsparūs ligoms. Vakarų Europa Robustą atrado tik praėjusio šimtmečio pabaigoje, tačiau ji greitai įgavo didelę ūkinę svarbą, kadangi ją galima kultivuoti ir žemesniuose tropiniuose regionuose. Robusta dažniausiai naudojama tirpiai kavai gaminti ir paprastai maišoma su kitų rūšių kavos pupelėmis. Robustos pupelės mišiniui suteikia tirštumo ir šokolado prieskonį.

SKRUDINIMO METODAI

  Didelę įtaką kavos skrudinimui turi kultūriniai skirtumai bei kavos auginimo metodai:

 šviesus arba lengvas (cinamono spalvos) skrudinimas yra tinkamas švelnaus skonio kavai. Tokio skrudinimo metu sustiprėja gėlių ir vaisių aromatai. Pupelės įgauna šviesiai rudą spalvą ir yra sausos;
vidutinis arba amerikietiškas skrudinimas taip pat tinkamas švelnaus, malonaus skonio, vidutinio tirštumo ir tikrai stipraus aromato kavai;
pilnas skrudinimas yra stipresnis, t. y. ilgiau trunkantis skrudinimas;
europinis skrudinimas yra tinkamas, kai reikia gauti stipraus ir kartaus skonio kavą. Pupelės labai patamsėja, o į jų paviršių prasiskverbia riebalai;
 itališkas (espresso) skrudinimas yra itin sudėtingas, kadangi žalia kava skrudinama iki kritinės ribos, tačiau duoda puikius organoleptinius rezultatus. Espresso pupelės paviršius įgauna blizgesį ir tamsiai rudą spalvą. Taip skrudintos pupelės yra tinkamos smulkiam malimui, kuris yra būtinas gaminant espresso.

PAKUOTĖ                 

     Deguonis yra didžiausias kavos priešas, kadangi jis veikia riebalines medžiagas, lemiančias kavos skonį. Kitas pavojus - drėgmė – po skrudinimo kava lengvai absorbuoja vandenį, taip didindama savo masę. Todėl kavos pakavimas ir būdas yra itin svarbus. Kava nėra „lengvas“ produktas: jos organoleptinės savybės greitai prastėja, jei ji paliekama atvirame ore. Tačiau šiuolaikinių technologijų dėka, vakuuminiu būdu supakuotą kavą galima laikyti ilgiau, nepakenkiant jos unikalioms savybėms.
     Visa Professional ir Empire produkcija pakuojama ROBERT BOSCH(Vokietija) ir OPEM(Italija) pakavimo įranga "minkštojo" vakuumo būdu, todėl pagaminta produkcija yra apsaugota nuo drėgmės, šviesos bei kontakto su oru. Pakuotėse esantys specialūs ventiliai leidžia viduje susidariusioms dujoms pasišalinti, tačiau neleidžia išorinėms dujoms patekti į vidų.

KAIP IŠSIRINKTI KAVĄ? 

     Tik aukštos kokybės žaliava suteikia kavai puikų aromatą ir skonį. Todėl suprantama, kad geros kokybės žaliava kainuoja brangiau. Jei mėgstate švelnesnę ir mažiau kofeino turinčią kavą, rinkitės iš Arabikos pupelių pagamintą kavą. Svarbus yra ir kavos apdirbimo būdas (kavos kokybė ir skonis priklauso nuo skrudinimo). Lengvai skrudinta kava - švelni, vidutinis skrudinimas suteikia kavai stipraus skonio ir saldaus sodraus aromato, o stipriai skrudintoms pupelėms būdingas stiprus kavos skonis ir nedidelis kartumo prieskonis. Didžiosios dalies kavos pupelių grioveliuose turi matytis balta luobelė (tai rodo, kad didžiausią mišinio dalį sudaro gerai išvalyta kava).

NAUDINGI PATARIMAI 

 Vartokite šviežiai skrudintą kavą.

Kavos pupeles sumalkite tik prieš pat vartojimą.

Naudokite minkštą vandenį.

Kavą pateikite pašildytuose puodeliuose.

Namų sąlygomis ruošiamai kavai užpilti naudokite ne verdantį, o karštą ir minkštą vandenį (+95,+96°C).

 Venkite kavą laikyti termose.

 Atidarykite pakelį 2 val. prieš vartojimą.

 Kavą laikykite šaldytuve hermetiškai uždarytame inde arba šaldiklyje (taip kava ilgiau išlieka šviežia).

 Keiskite kavos rūšis, taip suteiksite sau džiaugsmo ir pajusite skonių įvairovę.

KAS GALI  NULEMTI  BLOGĄ  KAVOS SKONĮ?

Per aukšta vandens temperatūra.

Per didelis kavos kiekis.

Netinkamas kavos skrudinimas.

Kavos pupelės sumaltos per smulkiai.

Per ilgas virimo laikas.

TOBULA ESPRESSO KAVA

     Itališka espresso kava (it. espresso –„išspaustas“) – labai stipri, patiekiama iš anksto pašildytuose mažuose puodeliuose. Ši kava gaminama specialiais aparatais. Espreso kava geriama labai greitai. Išgėrus jos, burnoje lieka malonus skonis.
     Tobulos espresso kavos puta yra riešutų spalvos, pereinančios į tamsiai rudą, su rausvais ruoželiais. Kavoje negali būti nei didelių burbulų, nei baltų žymių, nei tarpų, per kuriuos būtų galima įžvelgti po puta esantį skystį. Espresso turi būti geros struktūros bei konsistencijos, švelni, sodri ir tolygiai tiršta. Turi būti vidutiniškai rūgšti ir nesukelti burnos džiūvimo pojūčio.
     Blogos espresso savybės. Apie blogąsias kavos savybes galima spręsti iš putos. Greitai nykstanti kreminė puta arba jos nebuvimas reiškia, jog kava buvo nevisiškai arba per daug ekstrahuota, buvo prastai paskrudinta, buvo parinktas netinkamas kavos mišinys arba kava nešviežiai sumalta.

BRANGIAUSIA KAVA

     
   
   Kava Luwak yra brangiausia kava pasaulyje. Neatsitiktinai ji pavadinta Sumatros žvėrelio luwako vardu. Šis  didelis smaližius minta raudonomis prisirpusiomis kavauogėmis. Kavos uogos natūraliai fermentuojasi žvėrelio  skrandyje. Pašalintos iš organizmo surenkamos, labai kruopščiai plaunamos, valomos ir apdorojamos. Tai     unikali kava - tiršta, nerūgšti, nepaprasto aromato su šokolado ir kakavos, egzotinių žolių ir vaisių poskoniu.